Dyrenes Alliance: Zoologisk have er uetisk

Dyrenes Alliance mener, at zoologiske haver er uetiske, og at dyr i bund og grund ikke burde holdes indespærret.

Løver, giraffer og en zebra. Ikke normalt dyr, man møder en kold, regnfuld efterårseftermiddag i Danmark. Medmindre du selvfølgelig tager i zoologisk have. Der er der nemlig mulighed for at se dyr, som du ikke ser, medmindre du har råd til en safariferie i Afrika. 

Men det er uetisk, og man burde ikke spærre dyr inde for fornøjelsens skyld. Det mener Björg Kristjansdottir, der er næstforperson i  Dyrenes Alliance. 

- Nogle af dyrene egner sig ikke til fangenskab. 

Det kan ikke blive lige så godt som det naturlige

Selvom zoologiske haver gør, hvad de kan for, at burene bliver så autentiske som muligt, så er det ikke godt nok, mener Björg Kristjansdottir.

- Man skal ikke holde dyr i fangenskab. Man skal hjælpe dyrene i deres naturlige habitat. Det kan aldrig blive lige så godt som deres naturlige habitat. 

Björg Kristijandottir mener ikke, at vi som mennesker bare skal kunne indespærre dyr, fordi vi gerne vil lære om dyr til vores børn. 

- Det meste er jo for underholdning. Jeg synes ikke, man kan retfærdiggøre at fange dyr for undervisningen, fordi en stor del af det er ren og skær underholdning. 

Næstforpersonen mener, at vi skal bruge teknologien til at lære videre om dyr, som vi normalt ikke ser.

- Naturprogrammer kan jo også undervise vores børn i dyr, og der kan de se dem i deres naturlige habitat. Det kan jo også være hologrammer, så kan man få følelsen af at se dyrene uden at skulle fange dem. 

En lukning er ikke det rigtige lige nu

Björg Kristjansdottir vil ikke gå så langt som at lukke zoologiske haver lige nu. 


- Hvis man bare lukker fra den ene dag til den anden, så står vi jo med en masse dyr, som vi ikke ved, hvor skal hen. 

En udfasning er en bedre løsning, forsætter hun. 

- Hvis man stopper avlsprojekterne og stopper med at få flere dyr til Danmark, så tror jeg det er en bedre løsning for dyrene. 

TV 2 Fyn inviterer til event om dyrevelfærd i Odense Zoo

Torsdag d. 27/1 kan du komme til event, hvor du kan opleve en debat om dyrevelfærden i zoologiske haver. Fordi hvor grænserne egentlig går for, hvad man i en zoologisk have gør for og ved dyrene. Og er det overhovedet etisk forsvarligt at holde dem i fangenskab?

Kom med

Ønsker du at komme med til rundvisning og debat, kan du booke din helt gratis billet ved at skrive til event@tv2fyn.dk. Deltagelse forudsætter coronapas, og vi opfordrer alle til at være nytestede. TV 2 Fyns medarbejdere vil alle være testet på dagen.

Der er et meget begrænset antal pladser. Du kan først regne med din deltagelse, når du har modtaget en bekæftelse fra TV 2 Fyn Event på mail.

Program:

15.45: Mød op ved indgangen til Odense Zoo. Husk coronapas

16.00: Rundvisning ved Bjarne Klausen

16.45: Frisk kaffe til at få varmen med.

17.00: Debat om dyrevelfærd -sendes live

18.00: Tak for i dag. Alle eskorteres til udgangen.