Indonesere på besøg for at lære af fynboernes affaldssortering

Selv om Odense er væsentlig mindre end Indonesien, så mener projektleder Jan Møller Hansen alligevel, at landet kan lære af den fynske hovedstads affaldssortering.

At sortere plastik og haveaffald i hver sin container kan virke indlysende. 

Alligevel var 25 indonesere forbløffede, da de besøgte Odense for at se, hvordan fynboerne håndterer sit affald.

En indonesisk delegation besøgte onsdag Odense Renovation for at blive klogere på, hvordan Fyn håndterer affaldssortering og arbejder med genanvendelse. 

- Det er virkelig fantastisk. Vi kan virkelig se, hvor meget der bliver genanvendt her, siger regeringsofficer i Indonesien Novrizal Tahar. 

Et godt eksempel

I Indonesien bor der omkring 280 millioner mennesker. Hver dag bliver der produceret op mod 190.000 tons affald, hvor en stor del ender på andre steder end i en container.

Selv om Odense med sine omkring 200.000 indbyggere er væsentlig mindre end Indonesiens indbyggerantal, så mener projektleder Jan Møller Hansen alligevel, at landet kan lære af Danmarks tredjestørste by.

- Problemerne i Indonesien er langt større end her i Danmark. Men rigtig mange af problemstillingerne er helt parallelle til Indonesien. Vi bliver bedre og bedre, og der sker samtidig mange ting her på Fyn, siger Jan Møller Hansen og fortsætter:

- Odense er faktisk et rigtig godt eksempel på et sted, hvor man arbejder med cirkulær økonomi. Og når indoneserne ser, hvordan vi arbejder organiseret med det her i Danmark, så bliver de en smule imponeret.

Billedet er fra Waste for Change ved lossepladsen Bantar Gebang i Jakarta, Indonesien, tilbage i 2019 (Arkivfoto).
Billedet er fra Waste for Change ved lossepladsen Bantar Gebang i Jakarta, Indonesien, tilbage i 2019 (Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En "familieudflugt" om søndagen

Danmark er blandt de lande, der generer mest affald i hele Europa, men danskerne er også blandt de bedste til at sortere sit affald, viser en opgørelse fra Europa-Parlamentet.

For flere danskere er turen til renovationen en slags "familieudflugt" om søndagen, fortæller de danske værter under indonesernes besøg. Den information kom bag på Novrizal Tahar:

- Det er virkelig en overraskelse, siger han.

I Indonesien ser virkeligheden derimod anderledes ud. Her er der affaldsbjerge, floder fyldt med plastaffald og store lossepladser uden opsyn, lyder det ifølge Miljøstyrelsen.

Indonesien er efter Kina verdens næststørste udleder af plastik til havet. På et år producerer landet cirka otte millioner tons plastik, hvoraf en betydelig del ender i vandløb, floder og ikke mindst havet. 

- Den anden halvdel bliver enten efterladt i naturen, afbrændt illegalt eller ender i havet, siger Jan Møller Hansen, international projektleder ved Miljø- og Fødevareministeriet.

Men det er en problematik, som man ifølge Novrizal Tahar ønsker at ændre på fremadrettet i landet. Danmark og Indonesien har siden 2018 samarbejdet om initiativet 'Projektet for bæredygtige øer i Indonesien' for at sætte fokus på blandt andet affaldssortering.

- Det vigtigste, tror jeg, er at skabe opmærksomhed i offentligheden og opfordre til at ændre adfærden, uddyber han.

Med ny viden om cirkulær økonomi og genanvendelse er Novrizal Tahar og kollegerne klar til at vende hjem til Indonesien.

Se indslaget om det indonesiske besøg her: 

Se tv-indslaget.

Ud over Odense har man også i Nordfyns Kommune sat fokus på affaldssorteringen. I juni startede kommunen en ny affaldsordning. Her skal alle kommunens husstande have to nye skraldespande. Det betød også, at der blev leveret to nye affaldscontainere - også til en adresse uden et hus.