muted

Det vilde Vestfyn

Busstationen

Fortællingen om en gruppe unge mænd der skaber utryghed omkring busstationen i Assens med trusler, vold, hærværk og stoffer.

Mørket har stille sænket sig over Assens by.

Gadelamperne er tændte, og de fleste har søgt indenfor for at nyde resten af aftenen med familie eller venner.

På rutebilstationen drejer en grøn bus ind og parkerer på sin vante, afmærkede bås.

Kun én passager - en ældre dame - har taget turen fra Odense og er nu ankommet til rutens endestation.

Men hun tør ikke forlade bussen. 

I hvert fald ikke alene.

Det vilde Vestfyn

Busstationen i Assens er af mange beboere i byen kendt som stedet, hvor en gruppe utryghedsskabende unge holder til.
Busstationen i Assens er af mange beboere i byen kendt som stedet, hvor en gruppe utryghedsskabende unge holder til.
Foto: Thomas Greve

I stedet går den ældre dame op til buschaufføren og beder ham eskortere hende ud af bussen og et godt stykke væk fra busstationen.

Da de to ikke længere kan se den parkerede bus, er den ældre dame tryg ved igen at færdes på egen hånd, og buschaufføren går tilbage til den parkerede bus.

Sådan beskriver en anonym buschauffør en typisk aften på rutebilstationen i Assens. 

Det er en seance, som er foregået mange gange før, og som ifølge chaufføren uden tvivl kommer til at gentage sig.

Anonyme kilder

Og årsagen til, at buschaufføren om aftenen må følge passagerer som den ældre dame fra bussen og væk fra stationen, kan findes foran det offentligt tilgængelige toilet.

Her opholder sig nemlig en gruppe på mellem 12 og 14 unge mænd.

Og det er ikke en hvilken som helst gruppe.

Beboere i området beskriver gruppen af unge mænd som utryghedsskabende, truende og i visse tilfælde aggressive. 

Mange i området forbinder dem også med voldsepisoder og stoffer.

Alt i alt beskrives de unge mænd altså som en gruppe, man ikke har lyst til at møde, når man er alene.

Busstationen:

Stoffer, hærværk og aggressiv adfærd

Når solen står højt på himlen og fuglene fløjter lystigt, kan det næsten være svært at tro, at den røde stationsbygning danner rammerne for utryghed.

Godt nok syner bygningen en smule faldefærdig.

Nogle ruder er knust, og det meste af bygningen er lukket helt af.

Ukrudt skyder op gennem fliser og asfalt og vidner om, at det er et stykke tid siden, at en kærlig hånd sidst har bevæget sig over det gamle byggeri.

TIL TOPPEN Busstationen .00_00_13_06.Still002
Foto: Thomas Greve

Alt i alt vinder busstationen næppe en pris for det smukkeste byggeri i byen, men ikke desto mindre ligner det ikke et sted, som en gruppe utryghedsskabende unge skulle opholde sig.

Men det gør de.

De unge mennesker på busstationen er kendt af både Fyns Politi og også af SSP Assens, der arbejder for at mindske kriminalitet blandt børn og unge i kommunen. 

- Det er en gruppe, som vi er ekstra opmærksomme på, og det er også en gruppe, som politiet kører en øget indsats omkring, siger Anders Furbo Therkelsen, der er vicepolitiinspektør ved Fyns politi.

quote Jeg bor alene, og ville ikke kunne stille noget op, hvis de besluttede sig for at komme forbi mig

Anonym borger i Assens

Og både politiet og SSP anerkender, at de unge menneskers adfærd er en uheldig situation, som man også arbejder på at løse.

- Indsatsen kører lige nu i to spor. Der er det forebyggelsesmæssige, hvor man ser på, hvad det er for en gruppe, og om man kan kan lave nogle indsatser, der fjerner dem fra busstationen, siger Anders Furbo Therkelsen, og fortsætter: 

- Og den anden del af det handler om at reagere på konkrete anmeldelser.

Vicepolitiinspektør Anders Furbo Therkelsen fortæller, at Fyns Politi er bekendt med gruppen af unge mennesker, som skaber utryghed omkring busstationen i Assens. Jonathan Malat

- SSP i Assens er bevidste om, at der er en gruppe unge mennesker i Assens, der skaber utryghed hos flere borgere, siger Jesper Jensen, der er SSP’s koordinator i Assens Kommune

- Vi er derfor godt i gang med en række tiltag, der skal afhjælpe de unge mænds utryghedsskabende opførsel i fremtiden. Blandt andet samarbejder vi med skolerne i området, ligesom vi er i gang med at arrangere flere aktiviteter, som de unge mennesker kan deltage i, siger han.

Men indtil videre opholder de unge mænd sig altså på stationen - og som regel i de sene eftermiddags- og aftentimer.

Flere anonyme kilder beskriver gruppen som en homogen masse iført sort tøj fra top til tå og med det meste af deres ansigter tildækkede.

Og når massen af sortklædte, unge mænd står samlet alle 14, er dét allerede nok til at få de fleste til at vende om.

quote Selvfølgelig kan jeg godt sætte mig ind i, at nogle føler sig utrygge. Men man skal naturligvis også passe på ikke at blæse det op til noget, det ikke er

Jesper Jensen, SSP-koordinator, Assens Kommune

Men det er ikke kun deres fremtoning og påklædning, der er med til at skabe utryghed.

Borgere i Assens fortæller, at gruppen af unge mænd har invaderet området omkring det offentlige toilet på Assens Rutebilstation. 

De behandler stedet, præcis som de har lyst til.

Og de har for det meste lyst til åbenlyst at ryge hash og tage stoffer.

Fastklistret og gennemtygget snus er klistret fast på vinduet. Loftet bærer præg af at være udsat for lidt af hvert. Værst er dog den tunge lugt af tobak og hash.
Fastklistret og gennemtygget snus er klistret fast på vinduet. Loftet bærer præg af at være udsat for lidt af hvert. Værst er dog den tunge lugt af tobak og hash.
Foto: Thomas Greve

Indenfor på det offentlige toilet er den første lugt, der rammer én, lugten af rengøringsmiddel. 

Der går dog ikke længe før den overdøves af en tyk stank af tobak og hash.

Luften er så præget af røg, at man mest af alt bare har lyst til at dreje om på hælen og gå ud igen.

For enden af rummet er der placeret et vindue, og flere steder er der fastklistret halvtyggede, hvide poser fyldt med snus fast på ruden. 

I loftet hænger spor af cigaretter, ligesom der flere steder er blevet brændt sorte mærker i den lettere nikotingule maling.

Selvom rengøringen lige har været forbi på toiletterne, så er det ikke svært at se, at stedet plejer at være indhyllet i affald.

Alle parametre får beboerne i Assens til at gå stor en bue uden om de unge mennesker.

- Det er ærgerligt, at det skal være på den her måde. Og jeg kan i for sig godt forstå, at folk føler sig utrygge, men på den anden side, så drejer det sig også om, hvordan man opfører sig overfor gruppen. Hvis man taler ordentligt, så når man langt, fortæller Jesper Jensen. 

Busstationen:

Forbindelse til bandemiljøet?

De mange stoffer, som de unge mennesker indtager, har fået flere assenesere til at undres.

Hvor kommer de mange stoffer fra? Og foregår der handel med dem?

Og ud over at sammenkæde gruppen af unge mennesker med stoffer og hærværk, så forbindes de også med en del vold. 

Både vold overfor hinanden, vold overfor skolebørn og vold overfor voksne. 

Men fordi gruppen af drenge er af en vis størrelse, og fordi de generelt skaber utryghed, så er borgerne bange for at melde dem til politiet. 

- Jeg skal ikke have noget siddende på mig, Jeg bor alene, og ville ikke kunne stille noget op, hvis de besluttede sig for at komme forbi mig, siger en anonym beboer i området til TV 2 Fyns reporter.

quote Der er ikke nogen som helst indikationer på, at den her gruppe unge mennesker skulle have forbindelse til bandemiljøet

Anders Furbo Therkelsen, Vicepolitiinspektør, Fyns Politi

Flere mistænker også gruppen af unge mænd for at have forbindelse til bandemiljøet i Odense.

Men ifølge SSP i Assens er det ikke tilfældet.

- Ifølge SSPs oplysninger, har gruppen ingen forbindelse til grupperingerne i Odense. Gruppen er sin egen, og den bevæger sig heller ikke uden for Assens, fortæller Jesper Jensen.

Og også Fyns Politi slår fast, at der ingen forbindelse er til bandemiljøet. 

- Der er ikke nogen som helst indikationer på, at den her gruppe unge mennesker skulle have forbindelse til bandemiljøet. Hvis man oplever, at de står og tager åbentlyst stoffer, så skal man selvfølgelig kontakte os, siger Anders Furbo Therkelsen.

Vicepolitiinspektør Anders Furbo Therkelsen fortæller, at man har øget patruljeringen i området for at forsøge at genskabe trygheden. Jonathan Malat

Uanset hvad ændrer det ikke på følelsen hos borgerne i Assens.

Og den følelse er altså i det store hele utryg.

- Selvfølgelig kan jeg godt sætte mig ind i, at nogle føler sig utrygge. Men man skal naturligvis også passe på ikke at blæse det op til noget, det ikke er, siger Jesper Jensen og fortsætter:

- Vi har i bund og grund at gøre med en gruppe unge mænd, som har det svært, og som på den baggrund har fundet sammen som en gruppe. Det, der foregår i Assens, er uheldigt, og det skal ændres. Men det kan kun ændres, hvis vi begynder at stå sammen om det, siger Jesper Jensen.

Og også Fyns Politi fortæller, at der kun kan gøres noget ved problemet, hvis det bliver anmeldt. 

- Jeg kan godt forstå, at der er nogle, der føler sig utrygge, og det er jo også netop derfor, at vi har øget opmærksomheden dernede, siger Anders Furbo Therkelsen.

Sådan har vi gjort