Alle mand på job: Arbejdet genoptaget på brandhærget værft

Efter en voldsom brand i dele af Faaborg Værft torsdag aften kunne medarbejderne mandag morgen igen tage fat på arbejdet i de uskadte værftshaller.

- Jeg har da prøvet det, der er mere gemytligt.

Konstateringen kommer fra Jan Mortensen. Han er direktør på Faaborg Værft, som torsdag aften blev ramt af en meget kraftig brand, der ødelagte 7-800 kvadratmeter af værftets produktionshaller, lagerbygning og administrationsbygning.

quote Det er modbydeligt. Man er fuldstændig magtesløs

Jan Mortensen, direktør på Faaborg Værft

Fredag måtte al produktion droppes, fordi branden også havde ødelagt alle de elektriske installationer, så der ikke var strøm i de uskadte produktionshaller.

Men allerede mandag morgen er alle medarbejdere tilbage på arbejde – dog på et begrænset areal i den del af værftet, som ikke blev beskadiget af branden. Og nu med strøm fra en nødgenerator.

- Alle er stærkt berørte af det, men vi er ved godt mod. Vi er fattede og i gang med arbejdet, hvor det er muligt. Vi er på vej op på hesten igen, siger Jan Mortensen.

Alle på arbejde

Mandag formiddag arbejder politiets teknikere på at finde årsagen til den store brand, som kom på samme dag, som en anden storbrand ramte Faaborg. Når det er afsluttet, og politiet har fundet brandårsagen, bliver brandtomten frigivet, og så skal den brækkes ned.

- Det ser herrens ud, siger direktøren.

En del af mandagen bliver brugt på at få det store overblik over skaderne på både værktøj og materialer. Derfor er produktionen endnu heller ikke tilbage på normalt niveau, selv om alle mand er tilbage i arbejdet på det begrænsede areal.

- Vi er nok på cirka 65 procent, vil jeg tro. Men alle mand er her, og vi har etableret midlertidige arbejdsstationer, så vi kan komme tilbage på fuldt blus, siger Jan Mortensen.

Ifølge direktøren er stemningen og sammenholdet blandt medarbejderne på værftet stærkt i en svær tid.

- Vi havde et møde i morges (mandag morgen, red.), hvor en af medarbejderne tog ordet og sagde, at det var nu, vi skulle stå sammen og se fremad. Det er god stil og helt fantastisk, siger Jan Mortensen.

Hylder brandfolk for stor indsats

Han har meget store roser til redningsmandskabet fra Beredskab Fyn og Beredskabsstyrelsen, som gennem mange timer kæmpede for at få branden i de store produktionshaller under kontrol. Og ikke mindst sørge for, at den ikke bredte sig yderligere.

- Det er ene og alene deres store fortjeneste, at det ikke gik værre. Det kunne have kostet os hele virksomheden. De gjorde et heroisk og flot, flot stykke arbejde med at begrænse og inddæmme branden. Og det er derfor, vi kan arbejde allerede i dag, siger Jan Mortensen.

For ham som direktør har det været ”modbydeligt” at se fabrikken blive smadret på den måde.

- Det er modbydeligt. Man er fuldstændig magtesløs. Vi har hamrende travlt, og alle gør deres yderste – og så er man pludselig passiv tilskuer til at det hele brænder ned om ørerne på os. Det er sgu ubehageligt, fastslår Jan Mortensen.

Sådan så det ud på Faaborg Værft torsdag aften. Fotograf: Local Eyes Redigering: Søren Stjerne