Laura laver frisurer til stor dansk film: - Det er noget andet end det, man lærer i salonen

Bille August optog mandag en ny film i Ringe, og her var det ikke kun landskabet, der var fynsk. Flere af statisterne var nemlig stylet og klargjort af lokale frisørelever.

Det kan være svært at se, hvordan det, man lærer på skolebænken, kommer til at se ud i virkeligheden. Det fik frisørelev Laura Ellehave Jensen dog mulighed for at se, da hun og klassekammeraterne mandag formiddag kom forbi Boltinggård gods.

De var dog ikke kun for at se andre frisører i aktion. De skulle nemlig være med til at style 23 artister til en film, Bille August instruerer. Og det var en helt speciel oplevelse, fortæller Laura Ellehave Jensen. 

-Jeg synes, det er enormt spændende. Det er mega lærerigt, netop fordi det er en bestemt historisktid, man arbejder i. Det er jo lidt noget andet end det, man lærer i salonen.

Syddansk Erhvervskole har startet et samarbejde med FilmFyn, der gør det muligt for frisøreleverne at vælge fag, der er målretter deres uddannelse mod job i filmbranchen. Og det er der en helt særlig grundt til. 

Brug for arbejdskraftt

Filmbranchen har nemlig svært ved at rekruttere folk til blive såkaldte ”filmhåndværkere”. Det er 35 fagspecifikke job, som eksempelvis stylister, der er på enhver spillefilm. 

Derfor håber Klaus Hansen, der er direktør ved FilmFyn, at eleverne har haft en god oplevelse ved dagens optagelser. 

- For mig er det jo kulminationen på en rejse, hvor vi de sidste to år har argumenteret for, at både fyn, men også den nationale filmbranche, har ekstraordinært behov for mere arbejdskraft, og at vi bliver nødt til at lave en regionalstrategi. Og det har Syddansk Erhvervsskole kastet sig over. Det er jeg rigtig glad for, siger han.

Frisøreleverne fra Sydddansk erhvervskole var dog ikke kun inviteret med til for arbejde som stylister. De var også inviteret med til at se filmen, så de kunne se hvilken betydning deres arbejde har for branchen.

- Vores elever kan se sammenhængen imellem det, de bliver uddannet til, og det de skal lave i virkeligheden. Og det er jo det, vi gerne vil. Vi vil jo gerne have det der skift mellem skole og praktisk undervisning, siger Roar Falkenberg, der er Uddannelses- og markedsdirektør hos Syddansk erhvervskole.  

En ny karrierevej

For Laura Ellehave Jensen gjorde det indtryk at komme med på optagelse og se, hvordan hendes arbejde så ud. Hun kan godt lide det særlig samarbejde, der er på filmsettet. 

-Jeg tænker det er en sjov måde at bruge frisørfaget på. Også lige så meget for at vise, hvad man ellers kan med uddannelsen. For jeg tror der er mange der ikke er klar over, at man kan komme med på sådanne nogle produktioner som frisør, fordi der er et billede af, at man står i en salon hele dagen, siger Laura Ellehave Jensen og fortsætter.

- Det er et spændende univers, så hvis muligheden er der, tror jeg da, at jeg vil gribe den.

Filmen, der mandag var på optagelse, hedder "Kysset". Den har Esben Smed og Clara Rosager i hovedrollerne og efter planen får den premiere i august 2022. 

Laura Ellehave Jensen kiggede nøje efter for at se, om håret sad godt på den statist, hun havde stylet.
Laura Ellehave Jensen kiggede nøje efter for at se, om håret sad godt på den statist, hun havde stylet.
Foto: Alexander Aagard