Voldsomt vejr: Her er der varsel om orkan og oversvømmelser

For første gang i to år, er der en storm på vej til Danmark. I løbet af weekenden vil den også ramme Fyn, og bor man i bestemte områder, er det med at være ekstra varsom.

Weekenden bliver en blæsende fornøjelse i hele landet, og Fyn går ikke fri.

For første gang i to år er der en regulær storm på vej mod Danmark, og det har fået Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, til at udsendende varsler om vind af storm- og orkanstyrke.

Stormen, der har fået navnet Malik, vil ramme Danmark allerede i løbet af fredag.

- Det bliver tiltagende blæsende fra fredag aften fra sydvest, og så i løbet af lørdagen vil vinden bevæge sig mod vest, og natten til søndag drejer den mod nord, siger Mette Zhang, der er vagthavende meteorolog ved DMI.

Her ser det værst ud

Bor man på den nordlige del af Fyn, skal man være ekstra opmærksom. Her er der nemlig varslet vindstød af orkanstyrke

- Det er voldsomt. Her skal folk være varsomme med at bevæge sig udenfor, da der kan være store knækkede grene og træer, og der er risiko for, at tagsten kan blæse ned, siger Mette Zhang.

Ifølge meteorologen gælder varslingen om orkan særligt for Fyns Hoved, men også indbyggere i Nordfyn, Kerteminde og Nyborg Kommune kan opleve voldsomme vindstød.

I Assens, Odense og Middelfart er der udsendt varsel om vindstød af stormstyrke, og selvom det er mildere end en orkan, så bør man stadig tage sig nogle forholdsregler.

- Det er en god idé at lade paraplyen blive hjemme, og hvis man allerede har fundet en havestol frem til en solrig krog, så skal man måske pakke den væk i weekenden, lyder det fra Mette Zhang.

quote Vi har jo fulgt med og fået et varsel i god tid, og når vejret er som det er, så har vi forberedt os på det

Knud-Otto Westergaard, vagtchef hos Beredskab Fyn

Hun fortæller desuden, at det er en god idé at være ekstra opmærksom, hvis man skal ud i trafikken i løbet af lørdag eller søndag, da man risikerer at blive ramt af voldsomme vindstød ved vejåbninger.

Risiko for forhøjet vandstand

Med en så kraftig og langvarig vind, som weekenden byder på, er der også risiko for, at vandstanden stiger.

Det gælder blandt andet for Nordfyns kyst, der i løbet af søndagen kan opleve en vandstand, der er mellem 1,3 og 1,6 meter over den normale.

Forhøjet vandstand kombineret med de store bølger, som vinden giver, kan betyde at nogen oversvømmelser flere steder.

- Huse, der ligger ud til vandet, skal være særligt opmærksomme, siger den vagthavende meteorolog ved DMI, Mette Zhang.

Derfor er Beredskab Fyn også allerede i gang med forebyggende tiltag.

- Vi har jo fulgt med og fået et varsel i god tid, og når vejret er, som det er, så har vi forberedt os på det, siger Knud-Otto Westergaard, der er chefvagt hos Beredskab Fyn.

Det betyder, at de har kørt sand og sække ud til udsatte adresser i Odense, Nyborg, Svendborg, Kerteminde og Bogense.

- Vi er godt vidende om, at det også kan blive en udfordring i Faaborg og Assens, men vi følger situationen nøje, siger Knud-Otto Westergaard.

Chefvagten fortæller desuden, at de har indkaldt frivillige og er klar til at få ekstra hjælp fra beredskabsstyrelsen, hvis det bliver nødvendigt. 

Også Fyns Politi følger udviklingen og henviser til de udsatte kommuners hjemmesider for information om udlevering af sandsække.