Pløjning som konkurrence - Det er en gammelmandssport

I weekenden var der konkurrencepløjning på Langeland, hvor det gjaldt om at få plovfurerne til at ligge snorlige.

Nogle gange skal der kun en traktor til at pløje en mark, andre gange hele 29. For i visse tilfælde er der ikke bare tale om en arbejdsopgave.

TV 2 Fyn fandt en mark på Langeland, hvor pløjning viste sig at være forbundet med både passion og konkurrence.

Tag ikke fejl. En plovfure er ikke bare en plovfure.

- Når du nu kigger ned, ligger furerne faktisk ens, og der er ikke noget grønt, det er pløjet med ned, siger pløje-dommmer Kurt Nørrisgaard, mens han inspicerer en plovfure på en mark ved Skrøbelev Hedevej på Langeland.

- Det her kalder jeg perfekt.

29 traktorer pløjede på samme mark til weekendens pløjedag på Langeland.
29 traktorer pløjede på samme mark til weekendens pløjedag på Langeland.
Foto: Masoud Pouia

Vi er på marken på Langeland på en dag, hvor TV 2 Fyns drone absolut var det hurtigste stykke mekanik. For pløjning med traktorer af den gamle slags går ikke stærkt.

- Jeg er her bare, fordi det er hyggeligt, og det er sgu afstressende. En stresset hverdag med et job fra otte til fem. Lige pludselig er vi ude, hvor vi har fem timer til at pløje et lille areal. Hvorfor så stresse over det? Vi prøver at at gøre det nogenlunde fornuftigt og få et godt resultat ud af det, siger Lennart Banke, hygge-pløjer fra Stengade.

Gammelmandssport

Lennart Banke er lidt af et særsyn blandt deltagerne.

- Det er jo en gammelmandssport, og da jeg sagde det på mit arbejde i går, at jeg skulle ud og lege med de gamle, så grinte det lidt af det. Men det er jo et håndværk at pløje og qua mit arbejde som konsulent for landmænd, kan jeg se, at det er et håndværk, der er ved at gå tabt, fordi man ikke går så meget op i det. Så på den måde er det lidt sjovt at præstere og sige, at man egentlig kan gøre det, siger Lennart Banke, der kun pløjer for sjov, fordi han ikke har tiden til at deltage i en egentlig konkurrence.

Vi går op i det

Det gør Morten Kjærgaard fra Nysted på Lolland til gengæld. Han har taget sin Massey Fergusen 135 fra 1966 med.

- Vi går jo op i det, og selvom det er for sjov, så er det ikke helt for sjov alligevel. Det er jo en konkurrence. Det er jo en pløjesport, siger han.

Det er mand og maskine mod mand og maskine.

- Det er en individuel præstation, og man får syn for sagen. Hvis man stiller lidt på et håndtag, så kan man jo se det med det samme. Jeg kan godt lide at arbejde med jorden. Man kan lugte den, og man er ude i naturen, og der er nogle gode kollegaer eller konkurrenter. Så det er ret spændende, de her to måneder om efteråret, hvor det går løs, siger Morten Kjærgaard.

Det bringer os tilbage til dommer Kurt Nørrisgaard. Han var begejstret for Mortens Kjærgaards plovfure. 

- Jeg håber, jeg dømmer retfærdigt. Det er min målsætning.

Men så blev smilet lidt anstrengt, da han skal inspicere en ny plovfure fra en anden deltager.

- Denne her er jo lige modsat. Se hvordan det grønne stikker frem. Først han han lagt det meste af jorden ud til den ene side, og så lægger han det ud i midten. Der er jeg nødt til at trække et point.

Point og passion på en mark på Langeland. Plovfure efter plovfure.

Se hele indslaget om pløjning herunder

I weekenden var der konkurrence om at lave den perfekte plovfure med gamle landbrugsmaskiner på Langeland Fotograf: Masoud Pouia Redigering: Masoud Pouia