Børnekræftafdeling bliver i Odense: Planerne om at rykke til København er endegyldigt droppet

Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at børnekræftafdelingen på OUH skulle rykkes til Rigshospitalet. Nu er planerne definitivt skrinlagt.

Der er positive nyheder til de fynske børnefamilier, der kæmper mod kræften.

Centraliseringsplanerne for børnekræftbehandlingen, der betød at afdelingen skulle rykkes fra OUH til Rigshospitalet, er nu definitivt stoppet.

quote Det er en enorm usikkerhed, der nu er elimineret

Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget

Det har et flertal udenom regeringen torsdag besluttet. 

Tryghed til fynske familier

Beslutningen om at droppe centraliseringen af børnekræftbehandlingen er vigtigt nyt for de fynske familier med kræftramte børn.

Det betyder nemlig, at de fremover kan fortsætte deres behandling på OUH. Og det er noget, som Jane Heitmann (V), der er formand for Folketingets sundhedsudvalg, er lettet over. 

- Der duer ikke at centralisere al børnekræftbehandling af flere grunde. Den mest tungtvejende er, at der intet fagligt belæg var for beslutningen, siger hun og fortsætter: 

- Man ville stille familierne i en meget vanskelig situation, hvis man fjernede den lokale behandling. Det ville betyde, at de skulle valgfarte til København. Måske med et sygt barn på bagsædet. 

Flertallet udenom regeringen

Derfor er hun glad for den beslutning, der torsdag blev truffet i folketingssalen. 

- Det betyder, at der nu er ro omkring behandlingen igen. Det er en enorm usikkerhed, der nu er elimineret. Familierne ved nu, at de trygt kan fortsætte behandlingen på OUH. 

Usikkerhed hos personalet

Ifølge Jane Heitmann er det ikke kun for familierne, at de nu droppede planer, spiller en afgørende rolle.

- Det giver også personalet på OUH en tryghed at vide, at de ikke skal rykke et andet sted hen. Og det er vigtigt, at personalet på en børnekræftafdeling er trygge i deres job, siger hun og fortsætter:  

- Hvis de ikke er det, kan den usikkerhed, der sætter sig hos dem, også påvirke familierne og den behandling de får.

quote Det er vigtigt at tage med, at resultatet ender her fordi, kvaliteten i hele Vestdanmark er i top

Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital

Jane Heitmann oplyser, at Sundhedsstyrelsen fremadrettet - i stedet for centraliseringen - vil fokusere på at styrke samarbejdet mellem de fire danske børnekræftafdelinger. 

- Det glæder mig, at Sundhedsstyrelsen i stedet har meldt ud, at de vil styrke samarbejdet og netværket mellem afdelingerne i Aalborg, København, Odense og Aarhus. Det giver rigtig god mening, siger hun. 

Ledende overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, Marianne Skytte Jakobsen, er enig i, at det var den rigtige beslutning at droppe centraliseringen.

- Jeg er glad for, at vi nu ved, at vi skal blive her i Odense og fremadrettet kan arbejde efter det. Og det er vigtigt at tage med, at resultatet ender her fordi kvaliteten i hele Vestdanmark er i top, siger Marianne Skytte Jakobsen. 

Hun roser familierne og forældrene, der tog intiativ til en underskriftsindsamling, fordi de var så frustrerede over centraliseringen. 

- Det tilkendegiver jo meget godt, hvad de mener i den sag, siger den ledende overlæge.

Forældrenes fortjeneste

Jane Hetimann skriver på Facebook torsdag tak til de berørte forældre. Ifølge hende har de kæmpet en brav kamp for at bevare børnekræftbehandlingen i de enkelte byer.

Hun fastslår, at det er forældrene, der har formået at råbe politikerne op.

- Det er dem, der har skabt en forståelse for, hvad det vil betyde for en kriseramt familie, hvis behandlingen skal rykkes så langt. De har en kæmpe aktie i, at det her nu er taget af bordet, siger Jane Heitmann.

Og netop forældrenes rolle i sagen, fremhæver også Marianne Skytte Jakobsen.

- Familierne og forældrene har jo selv taget intiativ til en underskriftindsamling, fordi de var så frustrerede over centraliseringen. Det tilkendegiver jo meget fint, hvad de mener i den sag, siger hun.