muted


Sofie Dahlslykke Sarbo blev med ét revet tilbage til det barske liv i skolegården, da hun blev naglet fast på facebookkrigernes skydeskive i maj.

"Hvor er hendes ledsager? Hun går da for pokker ikke alene rundt. Stakkels lille pus".

- Hvis du ytrer dig, får du smæk. Et eller andet sted minder det mig om min folkeskole, hvor det dengang var okay at kalde folk alle mulige mærkelige ting, fortæller 42-årige Sofie Dahlslykke Sarbo.

I et indslag på TV 2 Fyn kritiserede scenekunstneren ejendomsselskabet Olav de Linde, der fældede en række træer i Åløkkeskoven i Odense. 

Sofie Dahlslykke Sarbo var så berørt af træfældningen, at hun ikke kunne holde tårerne tilbage. 

Kommentarsporet på Facebook gik i brand.

Sofie Dahlslykke Sarbo græd på TV 2 Fyn og blev lagt for had på internettet. Her læser hun et uddrag af de hadefulde kommentarer op. Fotograf: Rasmus Rask

"Den er helt gal. Roterende fis i kasketten". "Ind på den lukkede med det samme. Vist eneste kur mod det der".

Opslaget på Facebook fik godt 550 kommentarer, og flere end 300.000 personer kiggede med.

- Jeg kan jo godt se, at det ser tosset ud, at der står en kvinde og tuder over nogle træer, der bliver fældet. Men de behøver jo ikke at skrive det, siger Sofie Dahlslykke Sarbo.

Stakkels lille pus

TV 2 Fyn ringer til manden, der kaldte Sofie Dahlslykke Sarbo "stakkels lille pus". Hun taler selv med ham.

- Jeg sad og bladrede rundt og tænkte: "Hold kæft, det er sjovt, det der". At han (Olav de Linde, red.) kan få en voksen til at græde over, at han har beskåret sit område samtidig med, at der sker så mange forfærdelige ting i verden. Det kunne jeg godt lige bruge 30 sekunder på at komme med en kommentar til, fortæller han.

- Hvis du udtaler dig til et medie, har du ligesom selv lagt op til det.

- Jeg havde syntes, det var federe, hvis du havde skrevet det, du siger nu, svarer Sofie Dahlslykke Sarbo.


quote Jeg kan bare håbe på, at om nogle år, når vi har kørt rigtig mange antimobbe-kampagner for vores børn, at de ved, at det her er også mobning

Sofie Dahlslykke Sarboe


- Så skulle jeg jo begynde at bruge meget mere krudt på det ...

Sofie Dahlslykke Sarbo afbryder.

- Aha. Der var den. Det var bare lige en hurtig ting, der faldt ud af ærmet, siger hun.

Børn ved, det er mobning

Dengang unge Sofie Dahlslykke Sarbo skulle finde ud af at navigere blandt gynger, vipper og mobbere i skolegården for cirka 30 år siden, var internettet endnu en ganske ny opfindelse.

Det blev af mange betragtet som et hidtil uset demokratisk potentiale, der kun voksede, da vi pludselig allesammen tastede 'www.facebook.com'. Men virkeligheden blev en anden, for med ét var det muligt for alle at ytre sig - og uden særlig meget tanke bag.

- Jeg kan bare håbe på, at om nogle år, når vi har kørt rigtig mange antimobbe-kampagner for vores børn, at de ved, at det her også er mobning, siger Sofie Dahlslykke Sarbo.

Frem mod kommunalvalget sætter TV 2 Fyn fokus på den hårde tone på Facebook, der sågar får nogle af landets politikere til at holde sig fra sociale medier.

Sofie Dahlslykke Sarbo håber, at fremtidens generationer lærer, at det også er mobning, selvom det foregår på internettet. Fotograf: Rasmus Rask

Interview af Kristian Wraae, foto af Rasmus Rask, skrevet og redigeret af Mie Flyttov.