Reddere fra Ambulance Syd inviteres til dialogmøde: - Det er synd, de ikke har kigget på det her noget før

I kølvandet på TV 2 FYNs dækning af de manglende reddere i Ambulance Syd inviterer den socialdemokratiske gruppe nu redderne til "dialog" om problemerne. Det er en god idé, men en der kunne være kommet før, fortæller en tillidsrepræsentant fra Ambulance Syd.

Der skal findes en løsning, og det skal være så hurtigt som muligt. Sådan lyder ordene fra den socialdemokratiske gruppe i Region Syddanmark, efter at TV 2 FYN den seneste uge har kunnet fortælle om arbejdspres og sygefravær i Ambulance Syd. Ifølge Præhospitaludvalget i regionen, er det et akut problem, der skal tages hånd om. 

Nu har den socialdemokratiske gruppe udsendt en pressemeddelelse, hvori den inviterer ambulanceredderne til "dialog" om potentielle løsninger, der kan tages i brug her og nu. Og det møder blandede reaktioner fra Fritz Kjær, der er tillidsrepræsentant i Ambulance Syd.

For det er langt fra et nyt problem, og det er langt fra første gang, Ambulance Syd har snakket med politikerne om arbejdspresset. 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at der bliver kigget på problemet nu, men vi har råbt op om det her i lang tid. Det er rigtigt, at problemet er eksploderet de seneste tre måneder, men det her er et gammelt problem. Jeg er skuffet over, at der først sker noget, når en journalist kontakter en tillidsrepræsentant, siger Fritz Kjær. 

Et hav af idéer

Fritz Kjær ser positivt på, at politikerne vil tage et møde med ham og ambulanceredderne. De har nemlig et hav af idéer, politikerne kan kigge på. 

- I forbindelse med vores akutplan for næste år har vi i Ambulance Syd sammen med vores ledelse indgivet nogle ønsker til, hvordan fremtidens beredskab kan se ud. Så det kunne politikerne nærstudere, siger Fritz Kjær.

Han forslår blandt andet at lette beredskabets byrde med sygetransport tjenesten og paramedicinere, der kan visitere patienter for at se, om de eventuelt kan henvises til egen læge i stedet. 

Tillidsrepræsentanten påpeger dog også, at Præhospitaludvalget før er blevet inviteret til møde med redderne.

- Det er synd, at de ikke har kigget på det her noget før. Tillidsrepræsentanterne har holdt to møder tidligere, hvor vi har inviteret det præhospitale udvalg. Og der har de fået mere at vide om problemet blandt andet i forhold til pauser, siger Fritz Kjær. 

En ny tilgang

Bente Gertz (S), der er næstformand i Præhospitaludvalget og medskribent på tirsdagens pressemeddelelse, anerkender, at udvalget har været til møde med gruppen før. Det er dog første gang, at de tager udgangpunkt i redderens idéer, fortæller hun.  

- Vi er simpelhen nødt til at handle nu, for vi kan ikke vente på få uddannet vores reddere. Og det er vores reddere, som ved noget om det her. Jeg har været på en døgnvagt med en tillidsrepræsentant og en redder, og de havde mange tanker om, hvad man kunne gøre her og nu, siger Bente Gertz og fortsætter. 

- Det er rigtig lang tid siden, vi har haft det dialogmøde, der fortælles om, og der snakkede vi om placering af ambulancer rundt om i regionen. Vi er ikke blevet præsenteret for de her idéer på den her måde før til et møde. Den her gang er det redderne, der får den udfarende kraft.

Hvorfor skal TV 2 FYN så først ind i sagen, før I indkalder til  det her dialogmøde?

- Jeg var til møde i sidste uge om, at vi skal tage et møde med ambulanceredderne om deres tanker. Så dialogen med redderne har vi gerne ville have, før I tog kontakt til os. Men vi sender pressemeddelelsen ud nu for at vise, at vi rent faktisk foretager os noget.

Bente Gertz og Karsten Uno Petersen (S), der er gruppenæstformand i den socialdemokratiske gruppe, er i øjeblikket i dialog om, hvem der skal inviteres til mødet. De vil gerne have dialogmødet på plads inden regionsrådsvalget d. 16. november.

Ved du noget?